DISTINCTIONS OF TASTE BY PIERRE BOURDIEU

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61541/jczbxd66

Keywords:

Pierre Bourdieu. The Distinction. Sociology. Social classes. Formation of tastes.

Abstract

The article brings a brief biography of the French sociologist Pierre Bourdieu, then presents an overview of the epistemological method developed by him during practically half a century of scientific activity. With this contextualization, three concepts coined by Bourdieu and essential for understanding his thought are highlighted: field, habitus and symbolic capital. It goes, then, specifically into the work The Distinction, in which Bourdieu reveals the hidden social mechanisms in the creation of distinctions of taste between the different segments of society, removing the apparent essential nobility of the individuals that compose the higher classes to demonstrate how social institutions, with emphasis on the role of the family and the school, they are the true promoters of the conditions that allow those not bound by material limitations (principle of necessity) to progressively establish differentiated aesthetic dispositions, capable of marking and reinforcing class distinctions.

Author Biographies

  • Márcio Evangelista Ferreira da Silva, PPG-MPDS IESB

    Doutor e Mestre em Direito pelo Centro Universitário de Brasília (UniCEUB). Professor da Graduação e do Programa de Pós-Graduação Mestrado em Direitos Sociais e Processos Reivindicatórios do Instituto de Educação Superior de Brasília (PPG-MPDS IESB). Juiz de Direito e professor na Escola de Formação Judiciária do Tribunal de Justiça do Distrito Federal e dos Territórios (TJDFT), Brasília, Distrito Federal, Brasil. http://lattes.cnpq.br/2036864260942055  E-mail: marcio.efs@gmail.com

  • Juliano Braga Santos, PPG-MPDS IESB

    Mestrando do Programa de Pós-Graduação Mestrado  Profissional em Direitos Sociais e Processos Reivindicatórios pelo Centro Universitário Instituto de Educação Superior de Brasília (PPG-MPDS). Especialista em Direito Constitucional e Administrativo pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás (PUC Goiás). Bacharel em Direito pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Professor da Escola Judicial do Tribunal Regional do Trabalho da 18ª Região (TRT 18).  Juiz do Trabalho do Tribunal Regional do Trabalho da 18ª Região. 

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Published

2024-09-10

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How to Cite

DISTINCTIONS OF TASTE BY PIERRE BOURDIEU. (2024). Revista De Direito - Trabalho, Sociedade E Cidadania, 16(16), e162024109. https://doi.org/10.61541/jczbxd66

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